...Αξίζει να δείτε!

Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας

Η Μονή Προυσού βρίσκεται  30 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αγρινίου, 
2 χιλιόμετρα από το χωριό, και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα.

Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζεται στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).  Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 829-842 μ.Χ. και συνδέεται με την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας σε σπήλαιο στο σημείο εκείνο.

Η εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται εκεί θεωρείται θαυματουργή και προσελκύει πλήθος πιστών για προσκύνημα. 

O Γ. Καραισκάκης ήταν αυτός που το 1824 δώρισε το ασημένιο κάλυμμα , το πουκάμισο της Παναγίας , όπως αποκαλείται, για να γιατρευτεί από τη φυματίωση που τον ταλαιπωρούσε.

Θεωρείται ότι είναι το τρίτο σε επισκεψιμότητα Μοναστήρι της Ελλάδας. Χιλιάδες κόσμου φτάνουν κάθε χρόνο στο χωριό μόνο και μόνο για να επισκεφτούν το συγκεκριμένο μοναστήρι. Η αλήθεια είναι πως εκτός από θρησκευτικούς λόγους, δέος προκαλεί και το σημείο στο οποίο έχει χτιστεί.

Στη Μονή, βρίσκεται, επίσης ένα από τα ιστορικότερα θρησκευτικά μουσεία. Εκεί, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει πολύ σπουδαία εκθέματα όπως εικόνες από τον 15ο αιώνα, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, δισκοπότηρα, χειρόγραφους κώδικες, τα άρματα του Καραΐσκάκη, φιρμάνια και άλλα.

Ιερά Μονή Προυσού

Το Ρολόι απέναντι από τη Μονή

Το ρολόι του Προυσού δεσπόζει επιβλητικό πάνω στο λόφο απέναντι από τη Μονή. 

Η θεά που χαρίζει στον επισκέπτη είναι μοναδική, αντικρίζοντας από ψηλά τόσο τη Μονή που περικλύεται από απόκρημνους βράχους, όσο και ένα μέρος του χωριού.

Η επίσκεψη στο ρολόι πραγματοποιείται από το πάρκινγκ του Μοναστηριού.

Στην έναρξη της διαδρομής προς το Ρολόι, υπάρχει το κτίριο του “Κρυφού Σχολειού” της περιοχής, η λεγομένη “Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων”, η οποία σώζεται πλήρως αναστηλωμένη.

Οι Πύργοι του Καραϊσκάκη

Στο φρύδι μίας απόκρυψη χαράδρας με το φυσικό γύρω δρυμό που δένει σ’ ένα σπάνιο σύνολο, Θεός, φύση, αξίες, ηρωισμός, ιστορία, προσκύνημα στέκουν αγέρωχοι, οι δύο οχυρωματικοί πύργοι.

Αν και το μοναστήρι χτίστηκε περίπου τον 9ο-10ο αιώνα μ.Χ, οι πύργοι πιστεύεται ότι χτίστηκαν κατά τα μέσα της τουρκοκρατίας, 17ο αι. Πολύ πριν την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.. Είναι αμιγώς αμυντικά κτίρια που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για την φύλαξη των διαβάσεων προς το μοναστήρι. Έχουν χτιστεί στο έδαφος χωρίς θεμέλια, έτσι ώστε οι δύο πλευρές που είναι διάτρητες από πολεμίστρες να έχουν άμεση οπτική επαφή με το δρόμο που περνούσε πάνω από το μοναστήρι και συνέδεε το Καρπενήσι με το Θέρμο.

Οι δύο πύργοι περιλαμβάνουν εσωτερικό ενιαίο διώροφο χώρο, που διαθέτει ξύλινο πατάρι με σκοπό την δυνατότητα μάχης από δύο σειρές αμυνομένων καθ’ ύψος.

Φωτίζονται από τις πολεμίστρες και από μικρά παράθυρα μεγέθους φεγγίτη. Η στέγη τους είναι τετράρριχτη ξύλινη πλακοσκέπαστη.

Η πόρτα είναι μία συνηθισμένη ξύλινη πόρτα, όπως και των κατοικιών ή των βοηθητικών χώρων της περιοχής. Κατά την περίοδο που ο Γεώργιος Καραϊσκάκης βρισκόταν στην περιοχή, κυρίως όταν το 1823 κατέφυγε στο μοναστήρι ασθενής, τα παλικάρια του φύλαγαν τον τόπο από το φόβο της εισβολής η αιφνιδιαστικής επίθεσης των τούρκων.

Προφανώς και για το λόγο ότι φυλάσσονταν από τα παλικάρια του Καραϊσκάκη, ο λαός τους ονόμασε πύργους του Καραϊσκάκη αν και υποστηρίζεται και η άποψη ότι οι πύργοι στη σημερινή τους μορφή κτίστηκαν ακριβώς κατά την περίοδο που ο Καραϊσκάκης φιλοξενείτο άρρωστος στο μοναστήρι.

Οι δύο πύργοι, το 1979, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι: «Χαρακτηρίζουμε τους δύο πύργους τους γνωστούς ως «Πύργους του Καραϊσκάκη» στην Ευρυτανία, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη μονή Προυσού και χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία γιατί αποτελούν ιστορικό τεκμήριο όχι μόνο για την περιοχή αλλά όλη τη χώρα.»

Πληροφορίες: Ημερολόγια του Συλλόγου 2021

Το Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας, αν όχι της Ελλάδας! Το όνομά του προέρχεται από την περίφημη Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εκεί έβρισκαν βέβαια καταφύγιο και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Στο φαράγγι θα δείτε έναν μοναδικής ομορφιάς καταρράκτη ύψους 10 μέτρων. 

Μέχρι να φτάσετε εκεί οι όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη. 

Γραφικά ξύλινα γεφυράκια δίπλα σε τρεχούμενα νερά και ένα καταπράσινο τοπίο.

Μέχρι να φτάσετε στην επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και στα εναπομείναντα ερείπια του λίθινου καταφυγίου θα έχετε αφήσει πίσω σας όλο το άγχος και τις εικόνες της πολύβουης καθημερινότητας.

Κατσάμπειο Γυμνάσιο

Το κτίριο ανεγέρθηκε τη δεκαετία του ’60  δωρεά του ευεργέτη μας Χρ. Κατσάμπα και εγκαινιάσθηκε από τον ίδιο στη θέση του σχολείου που είχε δωρίσει ο έτερος ευεργέτης του χωριού μας ο Αν. Αγαθίδης Καπέρδας.

Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη

O Προυσός είναι η γενέτειρα του μεγάλου δασκάλου και ευεργέτη Αναστάσιου Καπέρδα Αγαθίδη (1794-1881) αλλά και του Στρατηγού και Αντιβασιλέως Γεωργίου Κονδύλη (1879-1936).  

Ο Χριστόφορος Κατσάμπας τέλειωσε το σχολαρχείο εδώ και αναδείχθηκε σε μεγάλο ευεργέτη της περιοχής.

Στην πλατεία του χωριού, ο επισκέπτης θα δει τις προτομές τους, προσφορά του συλλόγου μας.

Εκεί και η “Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη” με πολλά βιβλία, μερικά των οποίων είναι εκδόσεις Λειψίας και Βερολίνου, προσφοράς του ευεργέτη Α. Αγαθίδη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Προυσό

..."Όσους τόπους κι αν πατώ, μόνο εσένα αγαπώ!"

Υψόμετρο

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων!

Δίκτυο Μονοπατιών

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας, το χωριό προσφέρει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών/διαδρομών με ονομασίες από την Trekking Hellas.

Φαγητό

Στην πλατεία του χωριού κάτω από τον μεγάλο πλάτανο μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας, κάνοντας μια στάση.

Αλλαντοποιείο

Κατά την επίσκεψή σας στο χωριό, μην ξεχάσετε να περάσετε μια βόλτα από το παραδοσιακό Αλλαντοποιείο "Στρεμμένου" που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό σε ένα μαγικό μέρος δίπλα στο ποτάμι.

Ι.Μ Παναγίας της Προυσιώτισσας

Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε απότομο βράχο και αποτέλεσε το καταφύγιο του τραυματία στρατηγού Καραϊσκάκη κατά την Τουρκοκρατίας.

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας