Ιστορία του Συλλόγου

H Ένωσις Απανταχού Προυσιωτών «Η Παναγία η Προυσιώτισσα», ιδρύθηκε μεσοπολεμικά κοντά στο 1940 με πράξεις και δράσεις που ξεκίνησαν στρατιώτες καταγόμενοι από την περιοχή του Προυσού. Αυτοί προσέφεραν είτε τσιγάρα είτε κάποιο μικρό χαρτζιλίκι ώστε να δημιουργηθεί ο πυρήνας. Αργότερα το 1971 αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο (αρ. 153/1972) ως σωματείο και επικαιροποιήθηκε το καταστατικό του το 1976.

Η παραπάνω Ένωσις, Σύλλογος Προυσού εν συντομία, έχει φτάσει στον κορυφαίο αριθμό των 400 μελών με πάνω από το 30% ταμειακά ενήμερα μέλη ακόμα και στην εποχή μας, που πολλοί σύλλογοι είτε διακόπτουν τη λειτουργία τους, είτε μένουν ανενεργοί.

Ταυτότητα του Συλλόγου:

ΕΝΩΣΙΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΡΟΥΣΙΩΤΩΝ

ΕΔΡΑ: Μενάνδρου 26, 1ος όροφος, 105 62, Αθήνα

Υποκατάστημα: Προυσός Ευρυτανίας, 36074

ΑΦΜ: 999714980, Α’ ΑΘΗΝΩΝ

Σήμερα το 2022, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Απριλίου 2022, με θητεία έως τις αρχές του 2024, το ΔΣ αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

Διοικητικό Συμβούλιο 2022-2024

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Αντιπρόεδρος: Βίκη Γκούστα

Γραμματέας: Βαλεντίνη Κορέντζελου

Ταμίας: Γιώργος Κοκολιός

Μέλη: 

Βάσω Δημοπούλου

Κατερίνα Γρομητσάρη

Μαρία Ζαχαροπούλου

Κορίνα Κουρκουτά

Δημήτρης Λέφας

Δράσεις και σκοπός του Συλλόγου

Ο σκοπός ίδρυσης και ύπαρξης του Συλλόγου είναι κυρίως πολιτιστικός. Η ανάδειξη, προβολή, διατήρηση και συνέχιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τόπου με την  αξιοποίηση των φυσικών καλλονών της περιοχής είναι από τους βασικότερους στόχους του Συλλόγου, χωρίς να παραλείπουμε και τα άλλα προβλήματα που απασχολούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό τους κατοίκους του χωριού μας αλλά και του Δήμου γενικότερα, όπως κοινωνικής φύσης ζητήματα, θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος , των παραδοσιακών κτιρίων και μνημείων, τη διατήρηση των ηθών και εθίμων που τείνουν να εξαφανιστούν, την ευαισθητοποίηση των νέων του χωριού μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε το έμψυχο υλικό που κρίνεται απαραίτητο για την υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου.

Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω διοργανώνουμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παράλληλα στηρίζουμε και επικροτούμε τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες εκδηλώνονται από μεριάς των συμπολιτών μας σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης πιστεύουμε ότι η συνεργασία τόσο με άλλα σωματεία όσο και με την Ιερά Μονή, την τοπική κοινότητα, το Δήμο ή άλλους φορείς είναι ένα μέσο προώθησης και επίλυσης των προβλημάτων και επίτευξης των στόχων που βάζουμε ως Σύλλογος.

Οι δράσεις του συλλόγου ενδεικτικά είναι οι παρακάτω:

  • Ετήσιο Αντάμωμα και Κοπή Βασιλόπιτας, Χορός στο χωριό , βράβευση των νέων φοιτητών, Εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία η και αρχαιολογικούς χώρους (Θερμοπύλες, Ελευσίνα, Μουσείο Ακρόπολης, Αστεροσκοπείο Υπάτης κ.α.)
  • Έκδοση ημερολογίων με θεματικές που αφορούν το χωριό
  • Καλοκαιρινές εκδηλώσεις που  γίνονται στην περιοχή του χωριού και περιλαμβάνουν εκδηλώσεις για παιδιά, σινεμά, τουρνουά τάβλι , σκάκι  & δηλωτής, βραδιά αστροφυσικής, γαστρονομία με σεφ από την περιοχή, λαϊκή βραδιά κ.α.
  • Κορυφαία εκδήλωση είναι στις 23 Αυγούστου στο πανηγύρι του χωριού. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν  από το βράδυ της παραμονής  με τη Λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας  και ολοκληρώνονται με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα από το βράδυ στις 23 έως τα ξημερώματα.

Στόχος του συλλόγου είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που η τεχνολογία πλέον  επιτρέπει ώστε να εντοπίσουμε συμπατριώτες μας όπου κι αν βρίσκονται  και να έρθουμε σε επαφή.

καθώς οι παραπάνω τρόποι είναι οι πιο διαδεδομένοι, σύγχρονοι αλλά και οι πιο οικονομικοί στην εποχή μας.

Η επικοινωνία με τα μέλη μας στην εποχή μας γίνεται με οποιοδήποτε σύγχρονο τρόπο που σημαίνει :

Σύνδεσμοι για το Σύλλογο

e-prousos.gr

syllogosprousou@gmail.com

https://www.facebook.com/syllogosprousou

https://www.facebook.com/groups/prousos

Facebook Page

QR Code για το Facebook Group