Προυσός Ευρυτανίας

...Ιστορία

Το χωριό είναι ιστορικά συνδεδεμένο με τη μονή Προυσού ή Παναγίας της Προυσιώτισσας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό της περιοχής. Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε απότομο βράχο και ιδρύθηκε το 829 – 842. Συνδέεται με την ανεύρεση της ιερής εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία. Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς. Ανά τους αιώνες το μοναστήρι έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις με τελευταία καταστροφή αυτή του 1944 από τους Γερμανούς.

Από τον Προυσό καταγόταν ο στρατιωτικός και πολιτικός Γεώργιος Κονδύλης που έγινε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Viber Image 2020 10 29 16 56 08

...Γεωγραφία

Ο Προυσός είναι ένα ορεινό χωριό στον νομό Ευρυτανίας σε υψόμετρο 840 μέτρων. Πνιγμένο στα έλατα, κυριολεκτικά, ένα διαμάντι φυσικής ομορφιάς. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια του νομού με την Αιτωλοακαρνανία, νοτιοανατολικά από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και βόρεια από τη λίμνη Τριχωνίδα. Απέχει 29 χλμ. ΝΔ. από το Καρπενήσι και 52 χλμ. ΒΑ. από το Αγρίνιο. Στα ανατολικά του και προς τα Τσικναίϊκα ξεκινά ο Προυσιώτικος χείμαρρος που καταλήγει στον Κρικελιώτη ποταμό.

...Φύση

Η περιοχή που ξεκινά βορειοανατολικά του χωριού και το φαράγγι του Προυσού έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος CORINE. Πρόκειται για φαράγγι μεσαίου υψόμετρου, στο μέσο της ορεινής περιοχής το οποίο θεωρείται «ένας από τους λίγους προστατευόμενους γκρεμούς στην περιοχή, σημαντικός για τα αρπακτικά που φωλιάζουν και τη χλωρίδα». Σε αυτό διαβιούν ο Αγριόγατος του Μωριά (Felis silvestris morea) και ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos chrysaetos). Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς και η σπηλιά της Αποκλείστρας. Νότια του χωριού,  βρίσκεται το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς όπου υπάρχει και καταρράκτης ύψους 10 μέτρων.  Νοτιοδυτικά προς την περιοχή Γούρνες της Καστανιάς βρίσκεται η σπηλιά της Αποκλείστρας.

Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς Προυσός Ευρυτανίας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Προυσό

..."Όσους τόπους κι αν πατώ, μόνο εσένα αγαπώ!"

Υψόμετρο

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων!

Δίκτυο Μονοπατιών

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας, το χωριό προσφέρει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών/διαδρομών με ονομασίες από την Trekking Hellas.

Φαγητό

Στην πλατεία του χωριού κάτω από τον μεγάλο πλάτανο μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας, κάνοντας μια στάση.

Αλλαντοποιείο

Κατά την επίσκεψή σας στο χωριό, μην ξεχάσετε να περάσετε μια βόλτα από το παραδοσιακό Αλλαντοποιείο "Στρεμμένου" που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό σε ένα μαγικό μέρος δίπλα στο ποτάμι.

Ι.Μ Παναγίας της Προυσιώτισσας

Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε απότομο βράχο και αποτέλεσε το καταφύγιο του τραυματία στρατηγού Καραϊσκάκη κατά την Τουρκοκρατίας.

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας